El Centre Artístic Cultural
'Verge de la Pau'

Des dels seus inicis

El Centre Artístic Cultural
'Verge de la Pau'

Des dels seus inicis
Maig 1980. Estrena de la bandera

El Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau” es va fundar el 23 de febrer de 1978. Alguns professors de la Banda Municipal d’Alacant, nascuts a Agost, juntament amb un grup d’aficionats i simpatitzants de la música, es reuneixen amb la idea de crear una nova entitat musical formant el que avui és el Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau”, més coneguda a Agost com “La música nova”. Dos mesos més tard, en un petit local cedit per l’Ajuntament, s’obri l’escola de música en la qual imparteixen classes els professors fundadors de la societat. Un any més tard, la banda ofereix el concert de presentació al col·legi “La Rambla”, dirigit per Ángel Castelló Martínez, en el qual es van interpretar una selecció de pasdobles. La banda estava formada pels professors, alguns membres de la directiva i els alumnes més avantatjats. Fins a finals de 1981, la banda la dirigeixen indistintament els professors fundadors, acabant aquí el que podríem anomenar l’etapa de formació.

Primera actuació de la banda. Moros i Cristians d’Agost

El 1982 es nomena el primer director titular de la Banda de Música, recaient el càrrec en José Castelló Rizo. En quest moment la banda amb 50 músics i escomença la seua participació en diferents certàmens d’àmbit nacional, aconseguint en la seua 1ª participació, el 2n premi a la secció segona del certamen provincial d’Alacant. El 1984 passa a ocupar el càrrec de president D. Antonio Torregrosa Martínez (actual cronista de la societat), desenvolupant durant els anys que va estar al capdavant de la societat una gran tasca social i de coordinació. Sota la seua presidència, es va inaugurar el local social i es va crear oficialment l’Escola de Música ‘Verge de la Pau’ a l’any 1995, estant com a centre d’ensenyament musical reconegut. José Castelló deixa la direcció de la banda el juliol de 1985, havent realitzat en 3 anys i mig 33 concerts, 11 festivals, i participat en 9 certàmens.

A partir d’aquest moment es fa càrrec de la direcció de la Banda Manuel Castelló Rizo, germà de l’anterior director, comptant la banda en aquests moments amb una plantilla de 65 músics. El 2 de desembre de 1989 es va inaugurar el local social, en el qual es compta amb sala d’assajos, 5 aules per a impartir classes de música, arxiu, despatxos, magatzem per a instrumental, i sala d’audiovisuals. Durant aquest període, la banda realitza gires amb diversos concerts per Àustria el 1989, Holanda el 1991 i França el 1993, deixant un gran sabor de boca, i fent d’ambaixador del nostre poble en diferents països europeus.

Juliol 1985. Foto de la banda al poliesportiu

 

En 2013, la societat esdevé en un nova etapa marcada per un canvi generacional, en el que els més joves prenen part de la gestió i en el que la direcció artística recau sota la batuta del mestre José Vicente Algado Climent. Durant aquest període, la banda té una intensa participació en certamens, tant en àmbit nacional com internacional, i en la que sens dubte, marca una època de grans èxits musicals. La banda participa en 11 certamens, obtenint 10 primers premis, 3 d’ells amb menció d’honor. A més, realitza gran quantitat de concerts i organitza nombroses activitats, afrontant projectes molt diversos i oferint al públic assistent unes actuacions molt variades. A més, s’edita el CD “Sons que fan històrica“, un treball recopilatori de les actuacions de la banda als diferents concursos.

Fins a dia d’avui, la banda del Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau” ha participat en més de 60 certàmens, havent aconseguit en ells 36 primers premis, dels quals caldria destacar el primer premi al certamen de la Ciutat de Cullera l’any 1997, els primers premis amb menció d’honor obtinguts al certamen internacional ‘Ciutat de València’, a la secció segona en els anys 1988 i 1997 i a la secció tercera l’any 2008. A més destacar els 9 primers premis amb menció d’honor aconseguits al certamen provincial d’Alacant, entre els anys 1985 y 2015 i els primers premis aconseguits els anys 1991, 2003, 2015 i 2018 al certamen de la Comunitat Valenciana. A més, a l’àmbit fester, és la banda més guardona en l’actualitat al certamen de música festera d’Elda en el que ha obtingut el primer premi en els anys: 1991, 2000, 2004, 2006, 2010, 2017 i 2019, a més, ha participat al certamen de música festera d’Altea la Vella l’any 2015, al certamen d’interpretació de música festera d’Alcoi 2018 i al certamen de música festera ‘Vila de Cocentaina’ l’any 2022, obtenint primer premi.

¡Seguim fent història!