La música del Centenari dels Pacos de Mutxamel, ix a la llum

El passat mes d’abril, i després d’una minuciosa tasca realitzada, ix a llum una recopilació de la música escrita per compositors Mutxamelers per a commemorar el Centenari de la Comparsa Els Pacos de Mutxamel (1923 – 2023).

La música va ser enregistrada per la banda del Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau”, en maig del passat any 2023 i estrenada en el Concert del Centenari, que va tindre lloc el dissabte 3 de maig de 2023, a la localitat de Mutxamel.

Entre les peces s’inclouen:

  • Aire Pacos – Mario Esteve Ramón
  • Aisha Kandisha (Ballet Moro) – Mario Esteve Ramón
  • Del Gurugú a Mutxamel (Pas Moro) – Paco Ayela
  • Al De Romano – José Vicente Algado Climent
  • No canvies Mutxamel (Rapsòdia Masera) – Carlos Poveda Lloret
  • Baraka, 100 anys de pacos – Carlos Poveda Lloret

Amb la col·laboració del Cor de Cambra Oscar Esplà i Xus Gandia a la dolçaina.

Aquest treball ha estat produït amb el segell discogràfic Alsem Mix Mastering, amb Miguel Alsem com a Ingenier de gravació, masterització i mescla.

Escolta tota la música en Spotify

Context de les peces estrenades

AIRE PACOS! (Pasdoble, 2023) – Mario Esteve Ramón

Pasdoble compost per a tots els components dels Pacos que han passat durant els cent anys d’història de la comparsa. En aquest pasdoble escoltarem la marxa “Els pacos” (part primera, segona i tercera) inclosa a les seues notes i acords.
Amb una part primària pròpia d’entrada de bandes, més melòdica, i més treballada harmònicament , i un trio i final perquè el Paco gaudisca escoltant-lo i desfilant-lo.

AISHA KANDISHA (Ballet Moro, 2023) – Mario Esteve Ramón

Aisha Kandisha és la protagonista d’una llegenda d’origen morroquí.
Aquest personatge femení i màgic habita els llocs humits com a mars, ríus, fonts, pous i pantans. Es tracta d’un ser presentat amb forma de dona bella i seductora, amb cabells llargs i rostre angelical.
És capaç d’embruixar als homes fins que perden el sentit, i una vegada s’enamoren d’ella es transforma en anciana decrèpita de cabells bruts, despentinada de cruel mirada.
Conta la llegenda que Aisha va començar a usar la seua bellesa per a seduir als soldats i després matar-los un a un.

En aquesta obra el compositor tracta de diferenciar els dos estats de tranformació d’Aisha Kandisha, utilitzant un llenguatge octatònic per a representar a la cruel anciana, canviant a llenguatge més tonal i modal, representant a la jove seductora.Tot això, utilitzant fragments de la marxa «Els Pacos», (parts primera i segona), amb canvis de ritme que li donen a l’obra el sentit pel qual ha sigut creada.

DEL GURUGÚ A MUTXAMEL (Pas Moro, 2023) – Paco Ayela

«Del Gurugú a Mutxamel» es un pas moro escrit per al centenari de la Comparsa Els Pacos de Mutxamel.
No es un pas moro a l’ús, ja que es una peça pensada per al desfile del día 11 de setembre pel matí. Aquest desfile, en els últims anys, és característic en els Pacos, ja que utilizen peçes a mode de marxa cristiana; es per aixó que té un record a lo que pot ser aquest tipus de peça.
Respecte als motius que sonen al llarg del pas, es poden trobar cites a les 3 tonades de la marxa els Pacos, sent les dos primeres característiques dels desfiles vespertins i la tercera recreada pel compositor José Sala Torregrosa.

BARAKA, 100 ANYS PACOS (Marxa mora, 2023) – Carlos Poveda Lloret

Marxa mora per a banda simfònica, dolçaina i cor.

Peça escrita per a commemorar el 100 aniversari de la comparsa «Els Pacos» de Mutxamel, en què domina el motiu principal de la marxa dels Pacos, envoltada d’un ambient africà i guerrer al mateix temps.

Baraka és una benedicció en la religió islàmica, significa que algú ha sigut elegit per déu. No és una bona forma de definir Els Pacos de Mutxamel? Referent de les festes del poble i mare d’altres comparses de Pacos de poblacions com El Campello, Sant Vicent del Raspeig, El Rebolledo, Benamaurel, Aigües, Almoradí o Altozano.

El cor canta la història del guerrer que, juntament amb Mahoma, torna a conquerir el volcà adormit del Gurugú, aconseguint despertar la flama per adquirir l’eternitat. Com diu la lletra a la part central de la marxa, «El vell guardià, rei dels estels, juntament amb un foc viu ha dictat: Qui venç la mort junt al Califa, mai no podrà ser oblidat. Cent anys de joia i honor.» Està dedicada a tots els Pacos de Mutxamel, especialment a l’esquadra del centenari.

Des del C.A.C. volem agrair a la Comparsa Els Pacos la confiança depositada en nosaltres per portar a terme aquesta tasca. És un vertader orgull per a nosaltres i esperem que aquest vincul tant bonic que hem creat perdure per molts anys.

¡AIRE PACOS!